Toren

 

Aan de toren is de hoge ouderdom van de kerk het beste af te lezen.

Al lang leefde de veronderstelling dat de toren ouder was dan de kerk.  Tijdens de restauratie en na kunsthistorisch onderzoek bleek duidelijk dat de kerk tegen de toren aangebouwd was.

De toren is een paar keer verhoogd.

Dit is aan de binnenkant te zien aan de moeten in de gevel. Ook aan  de oorspronkelijke galmgaten, die nu onder de nok zijn gekomen.

Aan de buitenkant zie je verschillende bouwstijlen. In het onderste deel van de toren zijn verschillende boognissen als versiering.

In 1638 werd de toren verhoogd in baksteen door de architect Adam van Collem. De reden ervan weet men nog niet. Het zou om een grotere bereik van de klok kunnen zijn. Ook wordt gedacht dat het als gevolg is van het instorten van de bovenkant van de toren. In ieder geval werd de klokkenstoel een verdieping hoger geplaatst en de oorspronkelijke galmgaten dicht gemetseld. 

In dezelfde periode zijn de torens van Warffum (1638) en Eenrum (1652) door dezelfde architect van een bakstenen bovendeel voorzien. Dit verklaart de overeenkomsen tussen deze torens. Waarschijnlijk is  ook de toren van Noordwolde van dezelfde architect, al ontderscheidt deze toren zich door de ui-vorm.